Srpski separator English
Europian Union Republic of Serbia WHO UNOPS
IHIS

Aktuelno

Održana završna konferencija projekta „Integrisani zdravstveni informacioni sistem“

15. jun 2015.Predstavnici 19 bolnica, koje su krajnji korisnici projekta „Integrisani zdravstveni informacioni sistem (EU-IHIS)“, ocenili su tokom završne projektne konferencije, da korišćenje bolničkog informacioniog sistema (BIS) predstavlja iskorak u svakodnevnom radu sa pacijentima, dok su zvaničnici Ministarstva zdravlja obećali nastavak rada na uspostavljanju preduslova za uspešan rad centralnih servisa eZdravlja.
Detaljnije


Sedmi sastanak Nadzornog odbora EU-IHIS projekta

15. april 2015.Tokom sedmog sastanka Nadzornog odbora (NO) projekta „Integrisani zdravstveni informacioni sistem (EU-IHIS)“ predstavljene su projektne aktivnosti za period od oktobra 2014. do aprila 2015. godine, i razgovarano je o preuzimanju rezultata projekta.
Detaljnije


Početak korišćenja bolničkog informacionog sistema u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu

24. mart 2015.Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku – Beograd je svečano pustila u rad bolnički informacioni sistem tokom obeležavanja šezdeset prvog rođendana od osnivanja ustanove.
Detaljnije


Stručnjak SZO za eZdravlje u poseti EU-IHIS projektu

16-18. mart 2015.Stručnjak Svetske zdravstene organizacije (SZO) za eZdravlje i informaciono-kominikacione tehnologije (IKT), Klejton Hamilton, posetio je projekat „Integrisani zdravstveni informacioni sistem (EU-IHIS)” u periodu od 16. do 18. marta 2015. godine.
Detaljnije


Poseta Grete Faremo podsekretarke Ujedinjenih nacija i direktorke UNOPS-a

9. mart 2015.Podsekretarka Ujedinjenih nacija i direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Grete Faremo, nakon sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Republike Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, izrazila je zahvalnost na odličnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije kao i na donatorskoj podršci za realizaciju razvojnih projekata u zemlji.
Detaljnije


Produženo trajanje EU-IHIS Projekta u okviru postojećeg budžeta


Početkom februara 2015, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji (DEU) je odobrila produženje trajanja aktivnosti EU-IHIS projekta do avgusta 2015.
Detaljnije


Pokrenuta anketa krajnjih korisnika bolničkih informacionih sistema


EU-IHIS projekat je izradio i pokrenuo anketu krajnjih korisnika bolničkih informacionih sistema (BIS). Cilj ankete je da se iz korisničke perspektive ocene funkcionalnosti BIS-eva i elektronskog zdravstvenog dosijea (eng. Electronic Health Record - EHR).
Detaljnije


Delegacija EU u Republici Srbiji o projektnim aktivnostima EU-IHIS-a


Na sajtu Delegacije Evropske unije (EU) u Republici Srbiji, u odeljku o projektnim aktivnostima, objavljena je vest o donacijama EU u oblasti eZdravlja koje obuhvataju i uvođenje bolničkog informacionog sistema kroz EU-IHIS projekat.
Detaljnije


Usvojen Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva

8. novembar 2014.


Narodna Skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva na predlog Ministarstva zdravlja.
Detaljnije


Šesti sastanak Nadzornog odbora EU-IHIS projekta

21. oktobar 2014.Tokom šestog sastanka Nadzornog odbora EU-IHIS projekta koji je održan 21. oktobra 2014. godine u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, članovima su predstavljene projektne aktivnosti u vremenskom periodu od februara do oktobra 2014. godine, a razgovarano je i o aktuelnim pitanjima u sprovođenju projekta.
Detaljnije


Status uvođenja bolničkih informacionih sistema


Od početka implementacije do kraja avgusta 2014. godine, projekat EU-IHIS je uveo bolničke informacione sisteme (BIS) u 17 ustanova: opšte bolnice (OB) Kruševac, Čačak, Pirot, Kikinda, Smederevo, Pančevo, Paraćin, Ćuprija, Sombor, Prokuplje, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Institut za ortopedsku hirurgiju – „Banjica”, Institut za reumatologiju – „Beograd”, Univerzitetsku dečju kliniku, i Kliničko-bolničke centre (KBC) Zvezdara, Bežanijska kosa i Zemun.
Detaljnije


Osnovana Jedinica za integrisani zdravstveni informacioni sistem Ministarstva zdravlja


Ministarstvo zdravlja je osnovalo Jedinicu za integrisani zdravstveni informacioni sistem koja će koordinirati, nadgledati, ocenjivati i delovati kao integrativni faktor u vezi sa svim događajima, projektima i inicijativama u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srbije u oblastima zdravstvene informatike i e-Zdravlja.
Detaljnije


EU donirala dodatnu opremu


Kako bi se omogućilo što obuhvatnije korišćenje bolničkog informacionog sistema (BIS) Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji je donirala dodatnih 1240 računara i 940 štampača namenjenih zdravstvenim ustanovama, korisnicima projekta.
Detaljnije


Evropski fokus na eZdravlju

23. maj 2014.


eZdravlje je bilo jedan od predmeta uvodnog skrining sastanka o poglavlju 10, posvećenog informacionom društvu i medijima, a koji je održan u sklopu pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije.
Detaljnije


Poseta predstavnika Fonda i EU-IHIS-a Klinici u Tiršovoj

9. april 2014.


Stručnjaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (Fond) za IT su se tokom posete Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj upoznali sa stepenom informatizacije ove ustanove, kao i sa implementacijom bolničkih informacionih sistema u okviru projekta „Integrisani zdravstveni informacioni sistem (EU-IHIS)“.
Detaljnije


Instrukcija Ministarstva zdravlja o elektronskom vođenju zdravstvene dokumentacije

24. mart 2014.


Strateško opredeljenje Ministarstva zdravlja za informatizaciju zdravstvenog sistema u Srbiji je potvrđeno donošenjem instrukcije da zdravstvene ustanove koje koriste informacione sisteme i vode elektronsku zdravstvenu dokumentaciju mogu da štampaju zdravstvenu dokumentaciju i evidencije iz svojih informacionih sistema, ukoliko je po sadržaju ta dokumentacija u skladu sa trenutnim zakonskim okvirom.
Detaljnije


Objavljena tehnička dokumentacija EU-IHIS projekta

28. februar 2014.


Na sajtu EU-IHIS projekta objavljena su tehnička dokumenta o Elektronskom zdravstvenom dosijeu (EHR-u) i razmeni podataka primenom HL7 standarda.
Detaljnije


Peti sastanak Nadzornog odbora EU-IHIS projekta

12. februar 2014.


Tokom petog sastanka nadzornog odbora EU-IHIS projekta, koji je održan 12. februara 2014. godine u Ministarstvu zdravlja, članovima Nadzornog odbora predstavljen je rad projekta u vremenskom periodu od oktobra 2013. do februara 2014. godine, a razgovarano je i o aktuelnim pitanjima u sprovođenju projekta i nizu tehničkih dokumenata.
Detaljnije


Studijska poseta Norveškoj

11-13.decembar 2013.


Delegacija sastavljena od predstavnika Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije, Opšte bolnice Kikinda i EU-IHIS projekta učestvovala je u studijskoj poseti Trondhajmu.
Detaljnije


EU-IHIS tim u poseti Opštoj bolnici Sombor

21.novembar 2013.


U cilju nadgledanja procesa uvođenja bolničkog informacionog sistema u Opštoj bolnici (OB) Sombor, koji je započeo 7.oktobra, EU-IHIS projektni tim je posetio ovu ustanovu i sreo se sa rukovodstvom, IT osobljem i korisnicima sistema.
Detaljnije


Uvedeni bolnički informacioni sistemi u još četiri bolnice


U okviru projekta Integrisani zdravstveni informacioni sistem (EU-IHIS), kojeg finansira Evropska unija sa 2,5 miliona evra, završeno je uvođenje bolničkih informacionih sistema u još četiri zdravstvene ustanove: Univerzitetska dečja klinika, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Opšta bolnica (OB) Pančevo i OB Smederevo.
Detaljnije


Održana Radionica za razvoj nacionalne strategije za eZdravlje

12-13. novembar 2013.


Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije održala je u Beogradu dvodnevnu radionicu posvećenu razvoju nacionalne strategije za eZdravlje.
Detaljnije


Održan četvrti sastanak Nadzornog odbora EU-IHIS projekta

25. septembar 2013.


Četvrti sastanak nadzornog odbora EU-IHIS projekta održan je 25. septembra 2013. godine, u Ministarstvu zdravlja.
Detaljnije


Održana UNOPS radionica posvećena najboljim praksama u oblasti upravljanja projektima

17. septembar 2013.


Projektni centar Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji organizovao je 17. septembra 2013. godine, u Beogradu, radionicu posvećenu najboljim praksama u oblasti upravljanja projektima.
Detaljnije


Početak korišćenja informacionog sistema u Opštoj bolnici Kikinda

23. jul 2013.


Otkrivanjem table u holu za prijem pacijenata u Opštoj bolnici (OB) Kikinda svečano je pušten u rad bolnički informacioni sistem.
Detaljnije


Četiri bolnice uvele bolničke informacione sisteme


Zahvaljujući profesionalnom pristupu rukovodstva Opšte bolnice (OB) Pirot i posvećenosti korisnika u svim ambulantama i odeljenjima uveden je bolnički informacioni sistem (HIS) u predviđenom roku.
Detaljnije


Održan treći sastanak Nadzornog odbora EU-IHIS projekta

11. jun 2013.


Treći sastanak nadzornog odbora EU-IHIS projekta održan je 11. juna 2013. godine, u Ministarstvu zdravlja.
Detaljnije


Radionica Ekspertske grupe za zdravstvene informacije

29-30. maj 2013.


Od 29. do 30. maja 2013. godine, održana je treća radionica Ekspertske grupe za zdravstvene informacije u okviru koje je nastavljen rad na definisanju obima elektronskog zdravstvenog dosijea (EHR), sa posebnim osvrtom na osnovne elemente arhitekture, primera poslovnih pravila i osnovnih scenarija u sistema EHR-a, kao i na bezbednost, zaštitu privatnosti i poverljivovsti zdravstvenih podataka.
Detaljnije


Konsultativni sastanak SZO o standardizaciji i inetroperabilnosti podataka u e-Zdravlju

15-17. maj 2013.


U Talinu u Estoniji, od 15. do 17. maja 2013. godine, održan je Konsultativni sastanak SZO za zemlje iz regiona Evrope posvećen standardizaciji i inetroperabilnosti zdravstvenih podataka u e Zdravlju.
Detaljnije


Studijska poseta delegacije Ministarstva zdravlja Republike Moldavije

14-17. april 2013.


Od 14. do 17. aprila 2013. godine, u studijskoj poseti Ministarstvu zdravlja Republike Srbije boravila je delegacija Ministarstva zdravlja Republike Moldavije sa ciljem da se bliže upozna sa iskustvom Srbije u procesu uspostavljanja integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.
Detaljnije


Stručnjak SZO za e-Zdravlje u poseti Ministarstvu zdravlja

11-13. mart 2013.


Tokom posete Ministarstvu zdravlja, 12. marta, Klejton Hamilton, stručnjak SZO za e-Zdravlje i IKT istakao je značaj uspostavljanja elektronskog zdravstvenog dosijea kao jedne od ključnih komponenti strategije primene IKT u zdravstvenom sistemu Srbije.
Detaljnije


Počeo proces uvođenja sistema u prve četiri bolnice

27. februar 2013.


Timovi EU-IHIS projekta otpočeli su proces uvođenja bolničkih informacionih sistema (HIS) u prve četiri bolnice.
Detaljnije


Održan drugi sastanak Nadzornog odbora projekta

19. februar 2013.


U sklopu redovnih aktivnosti EU-IHIS projekta održan drugi sastanak Nadzornog odbora projekta.
Detaljnije


Održana je druga radionica Ekspertske grupe za zdravstvene informacije

14. februar 2013.


Članove Ekspertske grupe za zdravstvene informacije nastavili su rad na definisanju obima elektronskog zdravstvenog dosijea i pravnom okviru neophodnom za njegovu legalizaciju i funkcionisanje.
Detaljnije


Seminar Ekspertske grupe za zdravstvene informacije i poseta Rudolfa Samozinskog, stručnjaka za zdravstvene informacije Svetske zdravstvene organizacije

14. decembar 2012.


Rudolf Samozinski, stručnjak za zdravstvene informacije Svetske zdravstvene organizacije, održao je seminar za članove EU-IHIS tima i članove Ekspertske grupe za zdravstvene informacije.
Detaljnije


Prva radionica Ekspertske grupe za zdravstvene informacije

28-29. novembar 2012.


Ekspertska grupa za zdravstvene informacije radila je na određivanju definicije i sadržaja elektronskog zdravstvenog dosijea i zakonskom okviru potrebnom za funkcionisanje elektronskih zdravstvenih evidencija.
Detaljnije


Prvi sastanak Ekspertske grupe za zdravstvene informacije

2. oktobar 2012.


U sklopu faze za zdravstvene informacije EU-IHIS projekta osnovana je Ekspertska grupa za zdravstvene informacije i predstavljeni su njeni zadaci.
Detaljnije


Nadzorni odbor EU-IHIS projekta počeo sa radom

3. jul 2012.


Prvi sastanak Nadzornog odbora projekat ujedno je bio i konstitutivni sastanak, jer su na njemu predstavljeni i imenovani članovi i njihove uloge i odgovornosti.
Detaljnije


Uvodni sastanak EU-IHIS projekta

20. jun 2012.


Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja održan je uvodni sastanak EU-IHIS projekta 20. juna 2012. godine u Beogradu.
Detaljnije